Als het gaat om het verwarmen van ons huis of het creëren van een gezellige sfeer is goed stookhout een belangrijke keuze. Maar niet alle houtsoorten zijn geschikt om te stoken. Sommige houtsoorten branden beter en efficiënter dan andere, terwijl sommige zelfs schadelijk kunnen zijn voor uw haard of kachel. In deze blog kijken we naar de beste en slechtste keuzes als het gaat om stookhout.
Geschikte soorten stookhout
- Eikenhout: Onder stokers wordt eikenhout beschouwd als een van de beste keuzes. Eikenhout brandt langzaam en gelijkmatig, waardoor het een uitstekende warmtebron is. Bovendien produceert eikenhout een mooie, langdurige gloed en weinig rook. Het is een perfecte houtsoort voor de wat grotere houtkachels.
- Berkenhout: Brandt schoon, geeft veel warmte af, vonkt nauwelijks en maakt mooie heldere vlammen. Het is een zachte boomsoort met een zeer hoog calorisch vermogen. Omdat het hout snel brandt, is het ideaal hout om de kachel mee aan te maken.
- Beukenhout: Beukenhout is populair vanwege zijn hoge dichtheid, wat resulteert in een langzame, gelijkmatige verbranding en een goede warmteafgifte. Het is een goede keuze voor langdurige verwarming.
- Essenhout: Een harde houtsoort, brandt langzaam en biedt een prachtig vlammenspel. Zijn stabiele verbranding maakt het een uitstekende keuze voor brandhout.
- Elzenhout: Elzenhout is een zachtere houtsoort. Het brandt snel en geeft snel veel warmte af. Dit hout is daarom zeer geschikt voor het stoken in een speksteenkachel. Doordat het hout snel warmte afgeeft, warmen ook de stenen sneller op.
Ongeschikte soorten stookhout
Niet alle soorten hout zijn dus geschikt om te stoken in een houtkachel. Er zijn ook houtsoorten die veel te snel branden of nare geuren veroorzaken. Hierdoor krijgen de houtgassen niet volledig de kans om te ontvlammen. Voorbeelden hiervan zijn wilgenhout, kastanjehout, populierenhout, lindehout, esdoornhout en naaldbomenhout.
Sommige van deze houtsoorten realiseren bij het stoken in de houtkachel ook veel rook of nare geuren. Het hout van bijvoorbeeld naaldbomen brandt wel mooi, maar is minder geschikt vanwege de snelle verbranding en de harsen die vrijkomen. Deze harsen verdampen en zorgen voor extra vervuiling (PAK’s) van het kanaal en voor geuroverlast op straat.
Het is uit den boze om te stoken met behandeld, geverfd of verlijmd hout. Dit veroorzaakt niet alleen een zeer agressieve aanslag in uw rookkanaal, er komen ook giftige gassen vrij. Deze giftige gassen verlaten via het rookkanaal de kachel en dit kan zorgen voor overlast op straat.
Daarbij is het ook van belang dat het hout geen spijkers, verf, plastic of andere onnatuurlijke elementen bevat. Een ook het verbranden van vochtig hout is niet efficiënt, omdat het veel energie verspilt aan het verdampen van het vocht in plaats van het produceren van warmte. Bovendien kan vochtig hout leiden tot creosootopbouw en rookproblemen.
Conclusie
Bij het kiezen van brandhout is het dus belangrijk om te investeren in kwaliteit. Hoewel sommige houtsoorten goedkoper of gemakkelijker verkrijgbaar zijn, kunnen ze op de lange termijn meer problemen veroorzaken dan ze oplossen. Door te kiezen voor geschikte houtsoorten zoals eik, berk, beuk, es en els, kunt u genieten van efficiënte en veilige verwarming, terwijl u tegelijkertijd uw kachel en rookkanaal beschermt. Vergeet niet om altijd droog, onbehandeld hout te gebruiken en uw schoorsteen regelmatig te laten vegen om een veilige en gezellige stookervaring te garanderen.