thermorossi-bellavista-r2-silent-pelletkachel-thumbnail

Hoeveel onderhoud heeft een pelletkachel nodig?

Pelletkachels zijn de laatste jaren flink in populariteit gestegen. Dankzij hun gebruiksgemak en hoge rendement bieden pelletkachels een aantrekkelijk alternatief voor traditionele verwarmingsopties zoals houtkachels of gashaarden. Een van de meest aantrekkelijke eigenschappen van pelletkachels is het minimale onderhoud. In vergelijking met traditionele houtkachels of open haarden zijn pelletkachels opmerkelijk onderhoudsvriendelijk. Hier zijn enkele redenen waarom:

 1. Automatische pellettoevoer: Pelletkachels zijn uitgerust met een reservoir waarin je pellets kunt opslaan. Eenmaal gevuld, wordt de toevoer van pellets naar de verbrandingskamer automatisch geregeld. Dit betekent dat je niet constant brandstof hoeft toe te voegen zoals bij een houtkachel.
 2. Asbeheer: Hoewel er wat as wordt gegenereerd tijdens het verbrandingsproces, is dit aanzienlijk minder dan bij traditionele houtkachels.
 3. Eenvoudige reiniging: De meeste pelletkachels zijn ontworpen met het oog op eenvoudige reiniging. Het interieur van de verbrandingskamer en andere cruciale onderdelen kunnen gemakkelijk worden bereikt voor onderhoud en reiniging.
 4. Elektronische regelingen: Moderne pelletkachels zijn uitgerust met geavanceerde elektronica die de verbranding optimaliseren en het brandstofverbruik minimaliseren. Dit betekent dat je geen handmatige aanpassingen hoeft te doen, zoals bij traditionele houtkachels.

Hoewel pelletkachels over het algemeen weinig onderhoud vergen, zijn er wel enkele periodieke taken die moeten worden uitgevoerd om de optimale werking te behouden. Wat houdt dit onderhoud precies in?

Bij elk gebruik

 • Reinigen van de aslade: De aslade vangt de asdeeltjes op. Leeg deze bij voorkeur voor elk gebruik, om een optimale werking van je pelletkachel te garanderen.
 • Reinigen van de brandpot: Zuig de asresten uit de branderkamer met een asstofzuiger om verstopping van de gaten te voorkomen. Zorg ervoor dat er geen as of pellets achterblijven onder de brandpot.

Wekelijks onderhoud

 • Schoonmaken van het kachelruitje: Houd het glas van de kacheldeur schoon voor een helder zicht op het vuur. Gebruik een vochtige doek met glasreiniger voor de buitenkant en een vochtige doek voor de binnenkant. Wacht met schoonmaken tot de kachel is afgekoeld om risico op breuk te voorkomen.
 • Reinigen van de branderkamer: Reinig de branderkamer om de 7 dagen om optimale verbranding te behouden.
 • Onderhoud van gelakte metalen delen: Gebruik een vochtige doek om gelakte delen schoon te maken. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen of middelen op oliebasis.

Onderhoud om de 2 of 3 maanden 

 • Reinigen van het pelletreservoir: Gebruik een stofzuiger om het pelletreservoir om de 3 maanden schoon te maken. Te veel stof kan de werking van de vijzel belemmeren en zelfs schade veroorzaken.

Jaarlijks onderhoud – Door een installateur

Elk jaar of elke 1200 uren dient je pelletkachel een grondig onderhoud te ondergaan door een gekwalificeerde installateur. Dit omvat het demonteren van de kachel, het reinigen van de warmtewisselaar en rookkanalen en het controleren op eventuele slijtage of beschadigingen. Dit jaarlijkse onderhoud is essentieel voor de veiligheid en prestaties van je pelletkachel op lange termijn.

Met deze eenvoudige onderhoudsroutine kun je optimaal genieten van de warmte en het comfort van je pelletkachel, terwijl je tegelijkertijd de levensduur en efficiëntie ervan behoudt.

Pelletkachels bieden een aantrekkelijk alternatief voor traditionele verwarmingssystemen, met name vanwege hun minimaal benodigde onderhoud. Met automatische pellettoevoer, eenvoudige reiniging en geavanceerde elektronica zijn pelletkachels een gemakkelijke en efficiënte manier om je huis te verwarmen. Door periodiek onderhoud uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je pelletkachel optimaal blijft presteren, jaar na jaar. Met een pelletkachel geniet je niet alleen van de warmte, maar ook van het gemak en de gemoedsrust die gepaard gaan met minimaal onderhoud.

 

Laatste blogs

fair-fires-tru-vizion-pano-1500-front-image
 • Uncategorized

5 voordelen van een elektrische haard

 • Houtkachel

4 punten waar je op moet letten bij het kopen van een houtkachel

 • Houtkachel
 • Verantwoord stoken

Welke soorten hout zijn geschikt om te stoken?

 • Houtkachel
 • Laatste nieuws

Ontdek de voordelen van een speksteenkachel

 • Houtkachel
 • Laatste nieuws

Is een houtkachel een geschikt alternatief voor een hoge gasrekening?

 • Laatste nieuws

Wat zijn de voor- en nadelen van een waterdamphaard?

Onderwerpen