CV Kachel

Een prachtig uitgevoerde renovatie van een woonkamer. Met veel plezier en trots hebben wij dit hier een houtkachel geplaats van Dru. Een prachtig resultaat! 

Houtkachel
en milieu

Voor een echte liefhebber kan niets op tegen het knapperend geluid en de geur en het volle houtvuur.

Bij houtvuur denken we al snel aan de zogenaamde open haard die in de jaren ‘60 en ‘70 veelvuldig werd geplaatst. Deze haarden hadden echter een zeer laag rendement, zorgden voor veel fijnstof uitstoot in huis en uit de schoorsteen.

Innovaties door de jaren heen hebben het stoken  veel efficiënter, duurzamer en dus ook milieuvriendelijker gemaakt. De oude houtkachels zijn slecht voor het milieu en het advies is dan ook deze te vervangen door een hedendaagse houtkachel of houthaard.

Gelukkig komt er geen algemeen verbod op stoken van houtkachels, maar er zijn wel strengere eisen gesteld aan de uitstoot van fijnstof.

1 Januari 2020 is Nederland al gestopt met de verkoop van alle houtkachels en houthaarden die niet voldoen aan de Europese normen.

Deze Europese strenge richtlijnen gaan pas in 2022 van kracht, maar onze eco design kachels voldoen al aan deze eisen. 

Wij zijn dus klaar voor de toekomst met respect voor jou en het milieu.

Veiligheid

Alles begint bij het type haard waarmee je wilt stoken. Je kunt het beste kiezen voor een gesloten houtkachel of houthaard.

Ook goed om te weten is dat de haard of kachel over het juiste vermogen beschikt en past bij het aangesloten rookkanaal. Onder- of overcapaciteit kan namelijk tot serieuze problemen leiden. Dit rookkanaal moet ook over een goed werkende klep beschikken waarmee je het rookkanaal kunt afsluiten. Vonkenvangers bij bijvoorbeeld rietgedekte huizen zijn ook van groot belang. De vakkundige plaatsing van de kachel en de keuze van het materiaal waarmee je stookt, dragen bij aan de veiligheid.

Wij doen alles in eigen beheer en je kunt rekenen op een goed advies, een veilig en duurzaam product dat aan alle veiligheidsnormen voldoet en vakkundig wordt geplaatst door onze eigen vakkundig opgeleide monteurs.

Het genieten kan onbezorgd beginnen.

Houtkachel stoken zonder overlast

Om te beginnen kies voor een eco design kachel of haard en laat deze installeren door een vakman. Goed aanbrengen van de kachelpijp bijvoorbeeld en op goede afstand van de buren,  zijn maar 2 voorbeelden, waarmee rekening gehouden dient te worden. Stook alleen droog hout en geen geverfd of geïmpregneerd hout. Laat de schoorsteen minstens 1x per jaar goed vegen. Zet de luchttoevoer van de kachel helemaal open en houdt de ventilatieroosters tijdens het stoken open. Controleer regelmatig of je goed stookt. Een goed vuur heeft gele gelijkmatige vlammen. 

Ook de stookmethode die je gebruikt is van belang. Om die reden, krijgt je na aankoop van een kachel of haard bij ons altijd een stookinstructie op locatie.

Vuur is onze passie, die passie willen we graag met je delen.

Benieuwd naar een advies voor uw situatie?​

Maak vrijblijvend een afspraak en wij laten u graag zien wat de mogelijkheden zijn. Wij denken graag met u mee en geven een deskundig advies gebaseerd op jarenlange ervaring.

Veel gestelde vragen

  • Zijn houtkachels slecht voor het milieu?

    In tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals aardgas, kolen of olie is hout een hernieuwbare brandstof. Door hout te stoken dat uit verantwoorde bossen komt, stook je verantwoord.Zeker wanneer je zelf hout uit je directe omgeving kunt betrekken, is er sprake van mooie kringloop, ook wat betreft de CO2-uitstoot. Wil je de warmte van het stoken op hout echt optimaal benutten? Overweeg dan eens een cv-haard.De slechte naam die hout stoken heeft gekregen, is onterecht. Wel is het zo dat het bij het stoken van hout belangrijk is om correct te stoken, met het juiste, droge hout. Laat je dus altijd goed voorlichten over verstandig stoken wanneer je voor het eerst een houthaard of houtkachel laat plaatsen.

Unieke kans

Ruil je kachel in voor een schonere haard.
Tot € 500 inruilkorting!

Ga voor energiezuinig efficiënt en beter stoken.