Pelletkachel

De pelletkachel is een kachel waarin houtpellets verbrand worden. 

Werking
van een pelletkachel

In de pelletkachel zit een reservoir ingebouwd. Vanuit het reservoir worden de pellets naar de vuurkorf getransporteerd. Hierin worden de pellets automatisch ontstoken met behulp van een gloeispiraal en gedoseerde luchttoevoer. De snelheid waarmee deze kachel de aanvoer van pellets en de luchttoevoer regelt is afhankelijk van de gevraagde warmte.

De rookgassen worden met een ventilator naar buiten geblazen. Een aparte ventilator blaast de verwarmde lucht de ruimte in. Er bestaan ook pelletkachels die geen ventilator hebben, maar werken op basis van convectie- en stralingswarmte.

De as die vrijkomt bij de verbranding, moet doorgaans handmatig worden afgevoerd.

Co2- uitstoot en stroomverbruik

De pelletkachel wordt ook wel de warmtebron van de toekomst genoemd. Ze zijn zo efficiënt dat ze wel een rendement kunnen behalen van 96%.

Ze zijn uitgerust met een elektronisch regelsysteem. Dit optimaliseert het verbrandingsproces. De diverse temperatuur en druksensoren bewaken de veiligheid. Hierdoor kan deze kachel op een veilige manier schoon branden en dit hoge rendement bereiken.

Door deze optimale verbranding geeft deze kachel weinig geurhinder in en rondom het huis.

De hoeveelheid CO2 verbranding die vrijkomt bij verbranding is ongeveer gelijk hetgeen een boom tijdens zijn leven uit de lucht heeft opgenomen.

Het stroomverbruik van een pelletkachel is verschillend per type, maar ligt ongeveer op 25-150 watt. Tijdens het opstarten is een kortdurend, hoger piekverbruik.

Pellets

Afhankelijk van de isolatie van de woning, de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur kun je met een vulling pellets 1 to 5 dagen stoken.

Een 10kw pelletkachel verbrandt ongeveer 2.5 kg pellets per uur op zijn maximale stand. Het minimale verbruik wisselt sterk per merk kachel, maar u kunt ongeveer rekenen op ongeveer 0,3 tot 1.2 kg per uur.

Een houtpellet bestaat uit hout of houtafval, bijvoorbeeld zaagsel, die in een staafje is samengeperst. Door de homogene samenstelling en vaste vorm vorm van de pellets kan de verbranding hiervan gecontroleerd worden met een zo hoog mogelijk rendement.

Gecertificeerde pellets

De kleur van de pellet zegt iets over de toegepaste houtsoort. Donkere pellets bevatten bijvoorbeeld eikenhout, deze branden heter en minder fel. In bleke pellets zit bijvoorbeeld dennenhout, deze branden vlugger en hebben een lager rendement.

Het stoken op gecertificeerde pellets, vervaardigd uit schoon hout is natuurlijk wel een voorwaarde voor een minimale uitstoot.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor pellets gemaakt van afvalhout, bijvoorbeeld van Staatsbosbeheer. De milieubelasting is echt minimaal omdat er geen speciaal hout wordt aangeplant en een deel van het transport en fabricage vindt toch al plaats.

Benieuwd naar een advies voor uw situatie?​

Maak vrijblijvend een afspraak en wij laten u graag zien wat de mogelijkheden zijn. Wij denken graag met u mee en geven een deskundig advies gebaseerd op jarenlange ervaring.

Veel gestelde vragen

  • Heb ik een schoorsteen/rookkanaal nodig voor de aansluiting van een pelletkachel?

    Ja een pelletkachel heeft, net als een houtkachel een rookkanaal nodig.

  • Is er kwaliteitsverschil in pellets?

    Jazeker! De gebruikte grondstoffen en de hardheid van persen van de pellets hebben invloed op de kwaliteit en de verbranding.

  • Kan ik ook hout verbranden in mijn pelletkachel?

    Nee, deze kachel is alleen geschikt voor het verbranden van pellets.